Om oss

Vi alla hade samma vision, att skapa ett hållbart projekt som ska fungera som en nystart för den människa som vill skapa nya förutsättningar för att ta revansch på arbetsmarknaden. 

Skillnaden var att vi gjorde det på vart sitt håll. Om ensam är stark hur mycket bättre blir det inte då med samverkan mellan olika myndigheter, kommuner, eldsjälar och andra aktörer som är verksamma inom målgruppen UVAS, övergången mellan skola, entreprenörskap och arbetsmarknad? 

År 2013 grundades Coordination Europe i samarbete mellan med Kumulus (Regionförbundet i Kalmars ungdomsorganisation), Arbetsförmedlingen EURES Kalmar Län södra och Coordi-Nation. 

Vi har samma driv, samma engagemang att finna en nystart för den individ som står långt ifrån arbetsmarknaden. Denna gemensamma vision skapade en större vision, att skapa en samordnande förening så kunskaper och erfarenheter tillvaratags.

Detta kommer bidra till att Coordination Europe blir en lärande organisation – vägen mot gemensam framgång.  

Bakgrund och vision

För att på bästa sätt att kunna stödja de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden behövs det samverkan mellan de olika organisationer som har som verksamhetsmål att hjälpa personer tillbaka in på arbetsmarknaden. Kanske som entreprenör?

Det finns många projekt i regionen som främjar liknande mål. Vi vill med Coordination Europe samla know how och kontaktnät på ett och samma ställe för att samverkan ska kunna underlättas - och för att kunna prova på nya metoder på ett snabbt och innovativt sätt. Genom samarbete och samverkan med andra drivande aktörer kan vi tillsammans göra projekt gynnsamt inom flera områden; för individen som kommer ett steg närmre arbetsmarknaden, men även regionerna och landsbygden gynnas ekonomiskt, skapar arbetstillfällen samt minskar arbetslösheten. 

Transnationella projekt 
Kan en människa växa genom att lämna sitt sammanhang, sitt hemland och sin välkända miljö? Hur kan detta i sin tur skapa förutsättningar för arbete? Coordi-Nation en av initiativtagarna till denna samverkansorganisation har många års erfarenhet av den Europeiska socialfonden och från tyska Bundesministerium finansierade s.k. IdA-projekten (nu ALMA).

Det handlar om EU-tanken matchning över gränserna vid behov, liksom erfarenhetsutbyte för både deltagare och personal. Framförallt handlar det om den personliga- och soft skills utvecklingen som deltagare går igenom med intensiv support och stöd genom IdA-projekten där höjdpunkten är en praktik i utlandet. Temagruppen Unga i arbetslivet menar i sin reflektion "Två tomma händer" (s. 24) att "individanpassning är en absolut nödvändighet för att deltagarna ska nå framgång" och att projekten som arbetar med målgruppen och praktiker kanske även kan tänka i riktning entreprenörskap. Kanske entreprenörskap passar bättre för vissa individer i samhället, även UVAS? Om vi skapar förutsättningar för en längre tids personlig stöttning och ekonomiskt stöd, kanske detta är chansen för många ungdomar? Men frågan är HUR ledare i praktiken kan stödja varje enskild individ optimalt. Vi funderar kring innovativa icke-formella lärande-miljöer och metoder baserade på tio års erfarenheter med målgruppen i samband med mobiliteter och praktikplatser - Temagruppen Unga i arbetslivets reflektion är att praktikplatser även skulle kunna bytas ut mot entreprenörskap... Spännande!

Här i Småland har vi jobbat med hundratals ungdomar genom  IdA-projekt - nu ALMA - i bl a Högsby och Oskarshamns kommuner. Organisationer vi har jobbat med kommer från t ex Chemnitz, Köln, Brandenburg, Lünen, München, Schwarzwald, Marseille. Deltagarna är oftast mellan 18 - 30 år och har olika bakgrund. Ofta kommer även välutbildade deltagare till oss, som av olika skäl står långt ifrån arbetsmarknaden. Detta projekt har varit framgångsrika för både regionen och individen. Deltagarna åker tillbaka till sina hemländer, stärkta och med nya referenser klarar de att ta sig in på arbetsmarknaden och i utbildningar. En del deltagare har hittat sin match i regionen Östra Småland och är nu anställda eller entreprenörer och lever här i Småland.

Med kontakter i övriga Europa, regionalt samarbete och våra erfarenheter med individanpassade lärande-miljöer är vi säkra på att vi kan nå framgång för väldigt många ungdomar.  

Se följande länkar för mer information om arbetet vi gör: 
videos: 

Share by: